8.45Μ.Μ. ΧΙΜΚΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Απόψε έχει... τελικό!

Δύο στροφές έμειναν μέχρι το τέλος του Τop-16 στην Ευρωλίγκα. Πλέον δεν συγχωρείται το παραμικρό λάθος. Κάθε λεπτομέρεια παίζει ρόλο. Κάθε φάση. Κάθε κατοχή. Ο Ολυμπιακός απέχει 80 αγωνιστικά λεπτά (ίσως και περισσότερα σε περίπτωση παρατάσεων) από την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αρκεί να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξεκίνησε στα τελευταία ματς, κερδίζοντας (και) τα δύο επόμενα παιχνίδια με τις ρωσικές ομάδες.

Βέβαια μέχρι την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπάρχει χρόνος. Οι «ερυθρόλευκοι» καίγονται για το αποψινό παιχνίδι με τη Χίμκι, αφού με νίκη θα εξακολουθούν να κρατάνε την τύχη στα χέρια τους όσον αφορά το εισιτήριο για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα μπλέξουν. Το ενδεχόμενο της ήττας δεν είναι τελείως καταστροφικό, αλλά σε καμία περίπτωση και ευοίωνο, αφού τον πρώτο λόγο θα έχουν οι υπόλοιποι «μνηστήρες» της πρόκρισης και όχι ο Ολυμπιακός.

Συγκεκριμένα υπάρχουν (ούτε λίγο ούτε πολύ) 24 σενάρια σε περίπτωση που σημειώσει μία νίκη στις εναπομείνασες αγωνιστικές. Και η ομάδα του Πειραιά δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου:

«Είναι ο τελικός των τελικών!» σπεύδει να πει ο προπονητής του Ολυμπιακού, θέλοντας να υπερτονίσει την κρισιμότητα του αγώνα: «Δεν υπάρχει ματς που να είμαστε πλήρεις από την αρχή της σεζόν. Ετσι και τώρα. Η ομάδα βρίσκεται σε καλό αγωνιστικό ρυθμό, αλλά θα πρέπει να έχουμε συγκέντρωση για να ελέγξουμε τον ρυθμό του ματς» συνέχισε ο Σφαιρόπουλος, ο οποίος δεν υπολογίζει στους Ματ Λοτζέσκι, Νίκολα Μιλουτίνοφ (σ.σ. υπέστη γαστρεντερίτιδα και δεν ταξίδεψε στη Ρωσία) και φυσικά τον μόνιμο απόντα Πάτρικ Γιανγκ.

«Η Χίμκι είναι εξαιρετική ομάδα επιθετικά, τρέχει καλά στο γήπεδο, σκοράρει πάρα πολλούς πόντους και θα πρέπει να φέρουμε το ματς στα δικά μας μέτρα κάνοντας το παιχνίδι μας. Δεν υπάρχει η λέξη κούραση όταν παίζεις τελικούς. Παίζουμε πολλά παιχνίδια κρίσιμα τον τελευταίο καιρό, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει τα δίνουμε όλα» και κατέληξε: «Η διαχείριση της ενέργειας είναι σημαντική, αλλά οι παίκτες τα δίνουν όλα χωρίς να υπάρχει στο μυαλό τους η λέξη κούραση. Τα τελευταία αποτελέσματα είναι θετικά για την ομάδα, είμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση και με καλή ψυχολογία».

«Δεν είναι πρόβλημα οι συνεχόμενοι τελικοί»

Οσο περνάει ο καιρός, ολοένα και προσαρμόζεται στη νέα του ομάδα ο Χακίμ Γουόρικ, ο οποίος προσφέρει σημαντικές βοήθειες πίσω από τον Οθέλο Χάντερ: «Κάθε μέρα που περνάει γίνομαι και καλύτερος, προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο, με βοηθάνε οι συμπαίκτες μου σε αυτό και πηγαίνουν όλα καλά» δήλωσε ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του παίζει συνέχεια με την πλάτη στον τοίχο: «Δεν είναι πρόβλημα το ότι παίζουμε συνεχόμενους τελικούς, ξέρουμε σε ποια κατάσταση είμαστε, τη βιώνουμε καθημερινά και από τη στιγμή που έχουμε μεγάλους στόχους, θα έχουμε και μεγάλα ματς μπροστά μας».

«Ματς δίχως αύριο»

Μία εβδομάδα μετά την επική του εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με τα 6/6 τρίποντα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΚ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποψινή αναμέτρηση με τη Χίμκι στη Ρωσία: «Θα πρέπει να τα δώσουμε όλα, είναι ένας τελικός απ' αυτούς που έχουν απομείνει, ένα ματς δίχως «αύριο», σε μία δύσκολη έδρα, απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα, με πολύ ταλέντο» δήλωσε ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού και κατέληξε: «Παρ' όλα αυτά έχουμε πει ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια και πάμε για να κάνουμε το διπλό που ζητάμε σ' αυτήν τη φάση, για να μας βοηθήσει να περάσουμε στον επόμενο γύρο».

«Από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ο Ολυμπιακός»

Ο... γνώριμος Ντούσκο Ιβάνοβιτς προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Πολ Ντέιβις και Ντμίτρι Σοκόλοφ, αλλά όπως τόνισε στις δηλώσεις του: «Είναι ένα καθοριστικό παιχνίδι για μας αλλά και για τον Ολυμπιακό. Θα είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να παίξουμε με αυτοπεποίθηση και υπομονή για 40 λεπτά. Εχουν μια πολύ δυνατή ομάδα και ενισχύθηκαν με δύο παίκτες. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός είναι αυτήν τη στιγμή μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη».

«Χτυπάει» από την περιφέρεια

Το μεγάλο όπλο της Χίμκι είναι το περιφερειακό σουτ και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς θα πάρουν πολλές προσπάθειες πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. Ανάλογα με την ευστοχία τους θα καθοριστεί και η τύχη του παιχνιδιού, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ. Φυσικά πολλές μπάλες αναμένεται να πάρει και ο Τζέιμς Ογκουστιν, ο οποίος διανύει εξαιρετική σεζόν.
ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ζόραν Ντράγκιτς, Τζος Μπουν, Πέτερι Κόπονεν, Ιγκόρ Βιάλτσεφ,
Ντμίτρι Σοκόλοφ, Στάνισλαβ Ιλνίτσκι, Πολ Ντέιβις. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Παλιά μου τέχνη κόσκινο

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός μπαίνει στα ματς με περίσσια ενέργεια στην άμυνα, καταφέρνει να παίρνει και τα ηνία του εκάστοτε αγώνα. Κάτι που θα επιδιώξει και απόψε. Η εντολή του Σφαιρόπουλου είναι ρητή. Πιεστική άμυνα πάνω στην μπάλα, με σκοπό την αναχαίτιση στη δημιουργία του Ράις (6,3 ασίστ κατά μέσο όρο), όπως και τις λιγότερες δυνατές προσπάθειες του Σβεντ. Η λογική λέει ότι θα μείνει αρκετή ώρα ο Χάκετ στο παρκέ για το μαρκάρισμα του Ρώσου γκαρντ.
ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ντάριους Τζόνσον-Οντομ, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντι Τζέι Στρόμπερι,
Δημήτρης Αγραβάνης, Χακίμ Γουόρικ, Ντάνιελ Χάκετ, Γιάννης Αθηναίου. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Σφαιρόπουλος