"ΚΑΥΤΟ" Μια ηλιακή καταιγίδα που θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω

Την εκτίμηση έχουν κάνει κορυφαίοι επιστήμονες και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε συνεργασία με την NASA...


Μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στα συστήματα τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη ζωής πάνω στη Γη.

Την εκτίμηση έχουν κάνει κορυφαίοι επιστήμονες και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε συνεργασία με την NASA, εργάζονται σοβαρά για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

 

Ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες που οφείλονται στην έξαρση της δραστηριότητας στον Ήλιο έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις επίγειες και δορυφορικές επικοινωνίες καθώς και στα δίκτυα διανομής ρεύματος.

Lloyd’s: Το κόστος θα είναι αστρονομικό

Από τα πιο γνωστά περιστατικά είναι το «Συμβάν Κάριγκτον» το 1859, το οποίο αν επαναληφθεί με την ίδια σφοδρότητα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πλήρη διακοπή στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, αποσυντονισμό των συστημάτων GPS, με πιο τρομακτικές συνέπειες την καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος και το σβήσιμο των δεδομένων από εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι συνέπειες από ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είναι στιγμιαίες αλλά θα διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Η ασφαλιστική Lloyd’s του Λονδίνου υπολογίζει ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δικτύων παγκοσμίως θα κοστίσει από 600 δισεκατομμύρια δολάρια, έως 2,6 τρισ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αλληλεξάρτηση των συστημάτων ενέργειας, πληροφοριών και επικοινωνιών θα προκαλέσει ένα ντόμινο κατάρρευσης που κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια σήμερα.ΠΗΓΗ  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ