Δορυφόρος Mayak: Ο τεχνητός διαστημικός φάρος που θα φωτίζει τη Γη

Ρώσοι ερευνητές έριξαν μια πραγματικά πολύ φουτουριστική ιδέα τους σε μια από τις διάφορες υπηρεσίες (πλατφόρμες) συλλογής χρημάτων που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

 Ζήτησαν χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός διαστημικού φάρου! Ενός δορυφόρου που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα τεχνητό άστρο, φωτίζοντας έντονα διάφορα σημεία της Γης.

 Η ιδέα ενθουσίασε τους χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι έχουν ήδη προσφέρει αρκετά χρήματα στους ερευνητές ώστε να ξεκινήσουν την κατασκευή του δορυφόρου που ονομάζεται Mayak, η ρωσική λέξη για τον «φάρο».

Ο δορυφόρος αυτός θα αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό 20 φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Το υλικό αυτό θα ανακλά το φως του Ηλιου και θα γίνει το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό μετά από το μητρικό μας άστρο.

Οι εφαρμογές του δορυφόρου θα είναι πολλές όπως για παράδειγμα να παρέχει φυσικό φως σε καλλιέργειες μετά την δύση του Ηλίου ώστε να αναπτύσσονται ταχύτερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα τους επιτρέπουν να κατασκευάσουν μέχρι το επερχόμενο καλοκαίρι ένα πρωτότυπο, να το τοποθετήσουν σε πύραυλο Soyuz 2 και να πραγματοποιήσουν την πρώτη του δοκιμή.

Ο δορυφόρος-φάρος θα εγκατασταθεί σε γεωσύγχρονη τροχιά (θα κινείται με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα περιστροφής της Γης) σε ύψος 600 χλμ από την επιφάνεια της Γης.