Διαστημικές συστοιχίες λέιζερ θα στέλνουν σκάφη στον πλανήτη Άρη σε μισή ώρα!

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Σάντα Μπάρμπαρα) αναπτύσσουν μια επαναστατική τεχνολογία πρόωσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Directed Energy Interstellar Precursors (Deep-In).

 To πρόγραμμα στοχεύει στην κατασκευή διαστημικών σκαφών που θα μπορούν να ταξιδεύουν με τρομερές ταχύτητες στο Διάστημα ώστε να μπορούν να φτάνουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να στείλει ένα διαστημικό σκάφος από τη Γη στον πλανήτη Άρη σε 72 ώρες!

 Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φίλιπ Λούμπιν υποστηρίζει τώρα ότι με μια τροποποίηση στην τεχνολογία αυτή ο χρόνος του ταξιδιού στον Κόκκινο Πλανήτη μπορεί να μειωθεί δραστικά και να πραγματοποιείται σε μόλις μισή ώρα!

Το σύστημα

Οι ερευνητές πειραματίζονται με ένα σύστημα που ονομάζεται «φωτονική αεριώθηση» το οποίο βασίζεται στην χρήση συστοιχιών λέιζερ τα οποία στην ουσία θα αντικαθιστούν τα «παραδοσιακά» καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα διαστημόπλοια.

Ως γνωστόν οι σημερινοί τύποι καυσίμων πρώτον αυξάνουν σημαντικά το βάρος των διαστημοπλοίων ενώ φυσικά κάποια στιγμή εξαντλούνται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φως των λέιζερ μπορεί να προκαλέσει την απαραίτητη ώθηση σε διαστημικά σκάφη ώστε αυτά να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις σε χρόνο dt.

«Οι φωτονικοί κινητήρες βασίζονται στην εκπομπή ενός ρεύματος φωτονίων με σκοπό να εκμεταλλευτούν την ώση την οποία αναπτύσσουν εξ αντίδρασης. Η ώση γίνεται υπολογίσιμη εξαιτίας της πάρα πολύ υψηλής ταχύτητας με την οποία τα εκπεμπόμενα φωτόνια μπορούν να κινηθούν.

Ο τύπος αυτός κινητήρα εξασφαλίζει λειτουργία για απεριόριστο χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο διαστημικό κενό όπου δεν υπάρχουν τριβές» αναφέρει ο δρ. Κωνσταντίνος Γ. Κολοβός, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, σε μελέτη του για τους κινητήρες πυραύλων και τα προωθητικά πυραυλικών συστημάτων που πραγματοποίησε για το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων «ΑΘΗΝΑ».

Οι Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια τεχνολογία φωτονικής αεριώθησης την οποία προορίζουν για χρήση σε μίνι διαστάσεων διαστημικά σκάφη. Αν τα καταφέρουν θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων για διαστημόπλοια που θα μπορούν να μεταφέρουν και ανθρώπους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα σκάφος που θα κινείται με φωτονική αεριώθηση θα μπορεί να ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη σε μόλις 72 ώρες! Με την υπάρχουσα τεχνολογία το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη διαρκεί έξι μήνες. Το σύστημα που αναπτύσσει η ερευνητική ομάδα βασίζεται στην χρήση επίγειων συστημάτων λέιζερ.

Όμως ο Λούμπιν υποστηρίζει ότι αν οι συστοιχίες λέιζερ που θα ωθούν τα σκάφη βρίσκονται έξω από τη Γη τότε η ώθηση που θα προσφέρουν στο σκάφος θα είναι πολλαπλάσια από εκείνη που θα προσφέρουν τα επίγεια λέιζερ.

Στο σχετικό του άρθρο στην επιθεώρηση «Journal of British Interplanetary Society» o Λούμπιν υποστηρίζει ότι ένα σκάφος που θα δεχτεί την ώθηση των διαστημικών λέιζερ θα αναπτύξει ταχύτητες περίπου 300 εκ. χλμ/ώρα και θα φτάσει στον Αρη σε περίπου 30 λεπτά!

Πηγή: Το Βήμα science