Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχει δει ανθρώπινο μάτι

Δύο χρόνια πριν την εκτόξευση του… διαδόχου του,«Τζέημς Γουέμπ», ο μοναδικός λόγος που ο άνθρωπος έχει δει πράγματα στο σύμπαν που μέχρι το 1990 απλά φανταζόταν, το… προς απόσυρση, διάσημο τηλεσκόπιο, Χαμπλ, ανακάλυψε τον πιο μακρινό γαλαξία από τη Γη!

 Σόκαρε, δε, ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες, καθώς δεν θεωρούσαν πως η τεχνολογία του αρκούσε για να «δει» τόσο μακριά στον χώρο και στον χρόνο.

Για τι απόσταση μιλάμε;

Μόνο… 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και… μόλις 400 εκατ. έτη μετά το Big Bang!

Ο γαλαξίας GN-z11, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου, ανήκει, πιθανότατα, στην πρώτη γενιά -μετά τη Μεγάλη Έκρηξη- γαλαξιών και είναι ο πιο μακρινός που έχει εντοπισθεί ποτέ στο σύμπαν, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε ως τώρα ο γαλαξίας EGSY8p7, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 13,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός!

Είναι, ωστόσο, 25 φορές μικρότερος από τον δικό μας και η συνολική μάζα των άστρων του είναι μόλις το 1% του δικού μας. Αναπτύσσεται, όμως, γρήγορα, δημιουργώντας νέα άστρα με 20 φορές μεγαλύτερο ρυθμό από τον Γαλαξία μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι τόσο φωτεινός και είναι εφικτή η παρατήρησή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Pascal Oesch του Πανεπιστημίου Γιέλ των ΗΠΑ, δήλωσαν, δε, πως για να φτάσουν στην τρομερή αυτή ανακάλυψη χρειάστηκε να φέρουν το Χαμπλ πραγματικά στα όριά του, ενώ η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία και ένα βίντεο -που θα σας κάνει να αισθανθείτε… λίγο μικροί.


ΠΗΓΗ apocalypsejohn.com